зареждане
принтирай

Мария Велчева

Мария Николаева Велчева постига изключителни успехи в шахмата.

Родена е на 14 октомври 1976 г. в Мездра. Възпитаничка е на мездренската шахматна школа.

Шах играе от шест годишна. Състезава се от 7 годишна възраст. Работи под ръководството на баща си м.с. Николай Велчев. Напредва бързо. На 11 години е кандидат-майстор, на 14 години е майстор на спорта, на 17 години е международен майстор и на 21 години е международен гросмайстор.

Мария Велчева Мария Велчева

Републиканска шампионка е във всички детски и девически възрасти и в трите версии на шахмата – класически, бърз (рапид, ускорен) и блиц.

Пет пъти е шампионка на България за жени, два пъти е вицешампионка и три пъти е бронзова медалистка. От 1996 г. играе непрекъснато в националния и олимпийския отбори на България за жени.

Играла е на 6 Олимпиади, 6 Европейски отборни първенства. Европейска шампионка за девойки до 20 години в Унгария, 1995 г.

През 2004 г. на Олимпиадата в Палма де Майорка постигна 8 точки от 10 партии, с което печели сребърния медал. Този резултат е най-високият, постиган от българска състезателка до момента на Олимпиада.

Има много победи в международни турнири. Трикратна (и в момента) отборна шампионка на България с отбора на „ШАХ ХХ” София. Играла е за клубни отбори от Румъния, Сърбия, Хърватска, Македония, Либия.

Втората българка е в историята на шахмата, включена в схемата на Световното индивидуално за жени. По системата на елиминиране се състезават 64 шахматистки в Налчик, Русия от 28 август до 18 септември 2008г.

Завършила е УНСС, София със специалност "Стопанска логистика".

Почетен гражданин на град Мездра!

icon

ДиректориДиректори на училището

icon

ПаралелкиМузикални паралелки

icon

СпортИстория на спорта

icon

ЛичностиДостойни личности