зареждане
принтирай

Венелин Кожухаров

ОУ „Христо Ботев” гр. Мездра е първото училище за Венелин Кожухаров, а г-жа Тана Павлова е неговата първа учителка. Образователният му път преминава през ПМГ „Акад. Иван Ценов” гр. Враца и СУ „Климент Охридски”. От 2001 г. до 2006 г. работи в Европейския център по ядрени изследвания в Женева. Доктор е по Физика на елементарните частици и високите енергии в Софийския университет. Изучава строежа на света около нас чрез изучаване на елементарните частици. Сравнява тяхното изучаване с археология на Вселената. Търси отговори на въпросите:

  1. Защо частиците имат някаква маса?
  2. Защо има само материя и къде е изчезнала антиматерията?
  3. Как да обясним Гравитацията?
  4. Възможно ли е да обединим всички взаимодействия?
  5. Какво представлява тъмната материя?

Очаква да бъде доказано съществуването на най-малката частица, наричана често „Частица Бог” по време на експеримента в гигантския ускорител в Щвейцария през месец октомври 2008 г.

Венелин Кожухаров е победител в българския финал на конкурса за комуникация на науката Лаборатория за слава Феймлаб - 09.05.2008 г. Той представи България на международния финал на конкурса в Обединеното кралство на 07.06.2008 г.

Венелин Кожухаров е лицето на българската наука. На 11.06.2008 г. учители и ученици участваха в среща-разговор с него. Бяха пленени от непринуденото му присъствие, омагьосани от завладяващия разказ за Вселената и материята.

Венелин Кожухаров Венелин Кожухаров Венелин Кожухаров Венелин Кожухаров Венелин Кожухаров Венелин Кожухаров

icon

ДиректориДиректори на училището

icon

ПаралелкиМузикални паралелки

icon

СпортИстория на спорта

icon

ЛичностиДостойни личности