зареждане
Публикувано в Вторник, 14 Май 2019

      По случай 90-годишния юбилей на ОУ  „Христо Ботев“ на 13 май 2019г. от 11 и 30ч. в хореографския кабинет учениците от начален етап  имаха вълнуваща среща с младши сержант Красимир Цолов Петров – гвардеец в Националната гвардейска част.

     Националната гвардейска част е представителна част от Българската армия. Тя охранява държавния глава и повдига духа на армията и народа. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката. Наследник е на създадената от княз Александър 1 Батенберг лична гвардия преди 140г. Включва войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

  Учениците бяха впечатлени да видят гвардеец наживо и зададоха интересни въпроси към бившия възпитаник на училището, свързани с униформата, снаряжението, изискванията за подбор на желаещите младежи да служат в представителните части на българската армия. Бяха  им показани снимки и видеоклипове от ангажименти на гвардейците – смяна на почетния караул пред Президентството, посрещане на чужди делегации и други.

  Срещата постигна целта си – училището да възпитава младото поколение в дух на патриотизъм и уважение към институциите.