зареждане
Публикувано в Четвъртък, 16 Май 2019

Шахматът е царска игра. Игра на обмислени решения и стратегия – това, което е необходимо в ежедневието ни, за да бъдем успешни. Когато изпаднем в „шахова“ позиция, винаги има начин да приложим „мат“.
На 15.05.2019 година по покана на г-н И. Иванчев и във връзка с честването на 90- годишния юбилей на училището гост бе Мария Велчева- гросмайстор на спорта по шахмат.
Родена и израснала в гр. Мездра, през 1983 година Мария прекрачва прага на ОУ " Христо Ботев" като ученичка в първи клас с класен ръководител Иванка Бацова. От четвърти до седми клас неин класен ръководител е Любен Младенов.Завършва УНСС- гр. София.Тя е международен гросмайстор по шах, европейска шампионка по шах за девойки до 20 години, републиканска шампионка на България във всички възрастови групи, петкратна шампионка на България по шахмат,
Гросмайстор Мария Велчева изигра демонстрационен мач на 17 дъски с участието на директора на училището г- н Иванчев, заместник- директора г-жа Ц. Илиева и ученици то училището , които показаха завидни умения и се представиха изключително достойно.
Мачът завърши с 16 победи и реми в полза на бившата възпитаничка на училището.
В своя 90 -годишен път нашето училище е създало много хора, които са гордост и радост за града , България и света. Дано сегашните и бъдещи негови възпитаници да бъдат достойни продължители на достойни хора като Мария Велчева!