зареждане
принтирай
лека атлетика
хандбал
баскетбол
гимнастика
постижения
шахмат

История на спорта през погледа на г-жа Надежда Ганчева, забележителен учител, педагог и преподавател по физическо възпитание и спорт в ОУ „Христо Ботев”

1. Национален физкултурен комплекс „Родина”

Учениците, покрили нормативите на НФК „Родина”, се награждават с бронзова, сребърна и златна значки, които се връчват в края на учебната година заедно с бележника, свидетелството или дипломата за завършено основно образование. С най-добрите се провежда състезание.

Национален физкултурен комплекс „Родина” Национален физкултурен комплекс „Родина” Национален физкултурен комплекс „Родина”

2. Стартира отряда

Инициатор на проявата е Врачански окръг. Провеждат се състезания за излъчване първо на клас - първенец в училище (за V,VІ,VІІ и VІІІ кл.). Участват всички ученици от паралелката. Градските и окръжните състезания се провеждат на лагер в Галата и Дуранкулак. Класовете се водят от класния ръководител и учителя по физическо възпитание. Нашето училище винаги е участвало на окръжни състезания.

спорт спорт спорт спорт

3. Мама, татко и аз

Училище ”Христо Ботев” дава начало на състезанието „Мама, татко и аз”, което става по-късно и републиканска проява. През 1980г. състезанието е „Татко и аз”. Участват 15 двойки, които се състезават по специален комплекс от щафетни игри, забавни умения и гимнастика. Първите са: Семко Горанов и дъщеря му Галя; Стоян Добрев и сина му Драгомир; Емил Николов и дъщеря му Милена и др. Интересът е изключителен. Майките участват със саморъчно приготвени награди, които се връчват на участниците накрая.

4. Традиционна щафетна обиколка на училището в чест на 2 юни, патронен празник на училището.

Участват отбори от паралелките на всички класове.

патронен празник на училището

В края на 70-80 те години за участие в състезанието се канят училища от Мездра, общината, Ботевград, Враца.

съдийска комисия старт финал отбори първенци отбори първенци

5. Бързи, смели, сръчни

През 1979 г. БНТ излъчва от Мездра състезанието „Бързи, смели, сръчни” между отборите на училище „Христо Ботев” и училище „Кирил и Методий”. Водещ е майсторът на спорта Михаил Бъчваров - шампион на 100 и 200 м гладко бягане. Ръководители на отборите: Надежда Ганчева и Елисавета Стаменова Директор: Христо Гълъбов.

Бързи, смели, сръчни Бързи, смели, сръчни Бързи, смели, сръчни

6. С огромно желание и повишен интерес учениците участват във вътрешно-училищните първенства по отделните видове спорт: спортна гимнастика, лека атлетика, хандбал, футбол, баскетбол, шахмат.

спортна гимнастика хандбал VІ клас момичета VІІ клас момчета

Чрез посочените прояви и състезания се повишава интереса на учениците към самостоятелни и колективни занимания с физически упражнения и спорт и се подобрява тяхната физическа дееспособност.

icon

ДиректориДиректори на училището

icon

ПаралелкиМузикални паралелки

icon

СпортИстория на спорта

icon

ЛичностиДостойни личности