зареждане
Публикувано в Сряда, 24 Април 2019

На 22 април целият свят отбеляза Денят на Земята. По този повод с учениците от 6а и 6б клас в ОУ „Христо Ботев”, Мездра се проведе урокът „Полетът на жеравите”.

Специален гост беше г-жа Лилия Коловска, дългогодишен, много обичан и уважаван учител по биология в нашето училище.

Шестокласниците Надя Ценова, Нина Велянова, Александър Пламенов и Едислав Георгиев разказаха  интересни факти за жеравите, свързани с дългата им миграция. Учениците дискутираха как всеки един човек може да окаже помощ  на птиците, преминаващи през България. Музикалните клипове обогатиха представата на децата за красивия брачен танц и полета на жеравите. Забавните минути бяха изпълнени с решаване на кръстословица.

Госпожа Коловска се обърна към децата с думите: “Природата е наш дом. Векове наред е създавала неповторимия свят, който ни заобикаля. Тя е много великодушна и търпелива към човека, но не дотам, че да прощава безнаказано всички негови грешки... Природата не търпи да бъде пренебрегвана и прекроявана. Всеки един опит да се намесим в природните закони води рано или късно до нарушаване на нейната цялост, подреденост и хармоничност.”

“Научихме се да летим в небето – като птици. Научихме се да плуваме в океана – като риби. Сега остана да се научим да живеем на земята - като хора. ” (Бърнард Шоу)

За спомен от срещата всеки си тръгна с хартиено жеравче с пожелание за сбъднато желание.