зареждане
Публикувано в Вторник, 23 Февруари 2021
С поредица от инициативи учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра почетоха личността, живота и делото на Васил Левски: 
• На 17 февруари учениците от I „а“ клас с класен ръководител Клавдия Добрева проведоха конкурс по краснопис, посветен на 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. В конкурса взеха участие 23-ма първокласници. На първо място се класираха Анелия Янкова и Никола Тинков, на второ - Ивайла Иванова и Теодора Мишева, а на трето - Габриела Петкова и Любомир Луканов. Призьорите получиха грамоти, които им бяха връчени от директора на училището Иван Иванчев. 
• На 18 февруари учениците от I „а” клас ГЦОУД с ръководител г-жа Диляна Станинска изгледаха филм, посветен на Апостола, прочетоха негови мисли и направиха тематично табло. 
• По повод годишнината от обесването на Левски учениците от I „б” клас с класен ръководител Валентина Исаева декламираха стихотворения и изработиха тематично табло със снимки на националния герой.  
• II „а” клас с класен ръководител Гинка Кръстева и ГЦОУД с ръководител Марияна Спасова имаха изява под наслов „Васил Левски - велик герой“, в която децата разшириха знанията си за Апостола като изгледаха презентация по темата. Накрая участниците изработиха табло от работните листове. 
• На 19 февруари учениците от II „б” клас с класен ръководител Лилия Христова почетоха паметта на Левски с урок по родолюбие. Те споделиха какво знаят за великия българин и за неговото непреходно дело. Гост на възпоменателната проява беше почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева - главен инициатор и спомоществовател за въздигането на бюст-паметник на Апостола в нашия град. 
• На общоградското тържество учениците от III „а“ клас с класен ръководител Таня Йоловска с признателност и обич в сърцата казаха: „Поклон, Апостоле!“, а учениците от III „б“ клас с класен ръководител Калинка Иванова взеха участие в поклонението, като поднесоха цветя. 
• В часа на класа учениците от III „в“ клас с класен ръководител Росица Лакова също почетоха годишнината от паметното историческо събитие. Те прочетоха стихове и откъси от разкази, посветени на Дякона, а г-жа Лакова им представи презентация за неговия живот и дело. На 19 февруари третокласниците поднесоха цветя пред паметника на Левски, след което Елинор и Светозар рецитираха елегията на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. 
• „По стъпките на Апостола“ беше темата в часа на класа в IV „а“ клас с класен ръководител Теменужка Начева. Г-жа Начева представи две презентации за трудната мисия на Левски, след което учениците направиха голям постер със своите малки проекти по темата. 
• В специално час учениците от IV „б“ клас с класен ръководител Христина Иванова проведоха дискусия в памет на Апостола. Г-жа Иванова обърна внимание на четвъртокласниците, че този ден показва на българите, че Васил Левски, жертвите от Априлското въстание 1876 г. и хилядите доброволци, загинали в Руско-турската война 1877-1878 г., не са дали живота си напразно. А това е доказателство, че българската свобода е извоювана, а не подарена! Апостолът е символ на нашата вярност към българските корени и знак на почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата. След урока четвъртокласниците направиха шествие до паметника на Левски, където почетоха неговата памет с минута мълчание и поднесоха цветя. 
• На 19 февруари учениците от IV „б“ клас ГЦОУД с ръководител Румяна Стоянова подготвиха по групи постери в чест на Левски. 
• С цветя и саморъчно нарисувани портрети на Левски в ръка учениците от IV „в“ клас с класен ръководител Светла Маринова отдадоха почит пред паметника на Апостола и подредиха тематично табло, което окачиха в коридора пред своята класна стая. 
• „Длъжници ще ти останем, Апостоле!“ беше мотото в заниманията по интереси в IV „в“ ГЦОУД с ръководител Рени Митева. Учениците прочетоха откъс от книгата на Мерсия Макдермот за Васил Левски. От нея те научиха, че 27 години авторката е бродила по пътищата на Апостола, 27 г. е изстрадала страданията на българския народ, понесени на плещите от един човек, турил живота си в залог срещу мрака и безчестието на турското робство. 
• Под ръководството на учителя по история Ралица Ангелова, учениците в прогимназиален етап отбелязаха 148-ата годишнина от гибелта на Апостола с драматизиран рецитал. В ролите на героите от разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“ се изявиха Цветомира Драгоева от VI „б“ клас, Велян Костов, Виктор Павлов, Цветомир Гергов и Персиян Пламенов от IV „б“  ГЦОУД с ръководител Румяна Стоянова. 
• Онлайн работиха учениците от VI „а“ клас с класен ръководител Цветелина Цинцарска, а Габриела Маринова и Дженифър Станкова нарисуваха портрети на Васил Левски. 
• Класният ръководител на VII „б“ клас Цветанка Василева отправи предизвикателство към седмокласниците, като им възложи да изработят портрет на Апостола. При изработването на творбите бяха използвани различни техники. Общото беше творческият подход и изградените художествени умения. Най-добрите работи ще бъдат подредени във фоайето на училището, за да напомнят за живота и делото на този достоен българин, за който „Народната работа стои над всичко!“ Рени Митева, учител в ОУ "Христо Ботев"