Сайт на основно училище "Христо Ботев" град Мездра.          


История на леката атлетика


Леката атлетика е спортът, донесъл най - много успехи и спортна слава през годините на ОУ "Христо Ботев". Особено успешни са последните 20 години, в които бяха постигнати редица победи и успешни участия на регионално и национално ниво.

През 1982 г. Георги Митев започва работа в Ученическа спортна школа гр. Мездра. Със своята всеотдайност, целенасоченост, педагогическо майсторство и търпение бързо успява да увлече много деца и леката атлетика се превръща в любим спорт за учениците на ОУ "Христо Ботев".

- 1985 г. - отборът на ОУ "Христо Ботев" е четвърти в България. Силвия Александрова става шампионка на 100 м гладко бягане и дълъг скок.

- 1986 г. - Републиканска шампионска титла на четирибой "Дружба" - момчета в състав: Красимир Диков, Слави Маринов, Иво Лалов, Любомир Океанов, Димитър Нинов и Пламен Цветанов. Същите станаха четвърти на международния турнир в Хавана - Куба, като Иво Лалов е трети на скок височина.

- 1987 г. - четирибой "Дружба" - отборите на ОУ "Христо Ботев" 6 - 7 клас са четвърти на финала в Кюстендил.

- 1989 г. - републиканската щафета "Радецки" - трикратни победители са мездрански лекоатлети.

Ученици на ОУ "Христо Ботев" постигат успехи в Републикански индивидуални първенства:

- Цветанка Валентинова - републикански шампион на скок височина в зала до 14 г.
         - Владимир Коловски - вицешампион на 60 м с препятствия и 60 м гладко бягане.
         - Цветелина Дилкова - сребърен медал на скок височина.
         - Пламен Вишалев - републикански шампион на 2000 м с препятствия.
         - Генади Марчелов - бронзов медал на скок височина.
         - Борис Воденичаров - възпитаник на ОУ "Христо Ботев" 5-кратен шампион на България по многобой, републикански шампион на скок височина до 14 г. и трети на скок дължина.
         - Иво Лалов - 3-ти на Републиканското първенство скок височина.
         - Слави Маринов - започва като състезател в ОУ "Христо Ботев", по - късно се състезава в ЦСКА - София. Майстор на спорта по лека атлетика - 5 пъти шампион на България на скок височина. Първо място на Ученическите игри скок височина. Шампион за юноши до 19 г. и за младежи до 23 г. - бронзов медал от Републиканското първенство за мъже.

Изреждайки всички тези успехи, трябва искрено сърдечно да благодарим на треньора и Човека Георги Митев. Благодарение на него и неговия неуморен труд стана възможно името на град Мездра и на ОУ "Христо Ботев" да се споменава с респект и уважение в цялата страна.