Сайт на основно училище "Христо Ботев" град Мездра.          


Венелин Валериев Кожухаров

ОУ „Христо Ботев” гр. Мездра е първото училище за Венелин Кожухаров, а г-жа Тана Павлова е неговата първа учителка. Образователният му път преминава през ПМГ „Акад. Иван Ценов” гр. Враца и СУ „Климент Охридски”. От 2001 г. до 2006 г. работи в Европейския център по ядрени изследвания в Женева. Доктор е по Физика на елементарните частици и високите енергии в Софийския университет. Изучава строежа на света около нас чрез изучаване на елементарните частици. Сравнява тяхното изучаване с археология на Вселената. Търси отговори на въпросите:

1. Защо частиците имат някаква маса?

2. Защо има само материя и къде е изчезнала антиматерията?

3. Как да обясним Гравитацията?

4. Възможно ли е да обединим всички взаимодействия?

5. Какво представлява тъмната материя?

Очаква да бъде доказано съществуването на най-малката частица, наричана често „Частица Бог” по време на експеримента в гигантския ускорител в Щвейцария през месец октомври 2008 г.

Венелин Кожухаров е победител в българския финал на конкурса за комуникация на науката Лаборатория за слава Феймлаб - 09.05.2008 г. Той представи България на международния финал на конкурса в Обединеното кралство на 07.06.2008 г.

Венелин Кожухаров е лицето на българската наука. На 11.06.2008 г. учители и ученици участваха в среща-разговор с него. Бяха пленени от непринуденото му присъствие, омагьосани от завладяващия разказ за Вселената и материята.

Кликнете тук за увеличаване Кликнете тук за увеличаване Кликнете тук за увеличаване
Първият учител по физика на Венелин Първата учителка на Венелин Приемственост! Дали Никола ще тръгне по стъпките на Венелин?
Кликнете тук за увеличаване Кликнете тук за увеличаване Кликнете тук за увеличаване